viernes, 14 de diciembre de 2012

AL TALL


 Al Tall és un conjunt valencià de música d'arrels tradicionals dundat en 1975

Des de la seva formació, ha editat 14 discos de llarga durada i alguns singles. Compta amb més de mil actuacions en directe, entre les quals figuren diversos escenaris de França, Portugal, Itàlia, Alemanya, Mèxic...

 AL TALL forma part del nucli que va consagrar la música folk de les diferents tradicions ibèriques com un gènere modern a partir del qual s'ha desenvolupat les diverses tendències de l'ona folk.

  Crea i interpreta en la tendència folk de riproposta, terme italià que suposa la recuperació no ja d'antigues melodies i romanços sinó la creació moderna partint dels sons bàsics i les formes tradicionals de musicar. Així, des de la tradició musical del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, AL TALL ha anat endinsant-se en el marc més ampli del conjunt de la música mediterrània amb una fusió d'estils.

La tasca fonamental del grup ha anat acompanyada de diverses línies de treball que han consolidat una opció cultural avui arrelada en la societat i que es defineix amb els següents criteris: nova creació de música tradicional, fusió dins l'àmbit sonor mediterrani, desfolklorització i reciclatge del llenguatge sonor tradicional per al consum actual. Una segona línia de treball va ser la creació i gestió de la Fonoteca de Materials, un vast treball de camp iniciat l'any 1985, que ha anat creant un extens arxiu sonor amb gravacions de música tradicional valenciana interpretada pel poble pla.

  D'altra banda, Al Tall ha esdevingut una referència fonamental en la reivindicació del llenguatge sonor tradicional per a l'època actual i en la reivindicació dels valors socials de la llengua i la recuperació dels drets nacionals del seu país, gràcies al repertori que ha creat i que la població ha fet seu.


  Formació actual: Vicent Torrent, Manuel Miralles, Jordi Reig, Miguel Blanco, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Robert Moreno. Van formar el Manuel Miralles i Miquel Gil el 1975.

  
  Instruments: Dolçaines, saxo, flautes dolça i travessera, acordió,guitarres acústica i elèctrica, guitarrons, bandúrria, llaüt,arxillaüt, busuki, mandolina, baix elèctric, teclats, bateria,percussions menors.

  
El disc  Quan el mal ve d'Almansa es converteix en un dels més populars de Al tall. 

- El motiu pel qual el disc s'anomena així és perqué és una dita popular («quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança») que fa referència a l'etapa valenciana de la Guerra de Successió (1705-1707), i és el tema al voltant del qual giren la meitat de les cançons del disc.


MAULETS:  - Van ser un grup partisà de valencians que donava suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria en la Guerra de Successió, i enemics dels botiflers, partidaris de Felip V de Borbó.
  Per a les batalles, empraven com clam distintiu el so del corn rugós (Charonia nodifera), el caragol marí més gran de la Mediterrània. Anys després, quan la repressió posterior a la desfeta, tot home que en tinguera un era sospitós d'haver sigut maulet i, per tant, executat.

MUIXERANGA:
  És un conjunt de danses i castells humans originaris del País Valencià, que tenen el principal lloc de preservació a Algemesí (Ribera Alta), però també existeixen colles i grups a altres diversos indrets de les comarques valencianes.

La lletra de la canço es la següent:
Des de la nit
brolla la llum
que ens crida a despertar

Som a l'albada
i la terra es manifesta
un país precís
que es fa ben cert
des del somni secular.

Som a l'albada
i la terra es va fent clara,
un antic país
que hem d'endreçar
i portar a l'avenir.

Des de l'hivern
mouen els brots
que l'arbre cobriran de flor.

Des de les serres
a la mar i a les estrelles,
un país ardent
engendrarà
l'enyorada llibertat

Des de la història
ens aguaita la memòria,
un antic país
que hem d'endreçar
i portar a l'avenir.

Poble menut,
harca i juí,
que el dia està arribant
són els nostres fills
qui gestaran
una terra en llibertat.

L'aire està moguent per la
llibertat
i el vent de ponent girarà en
llevant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario